Zlatibor
Zlatibor Apartmani Vidik GPS kooordinate i lokacija
GPS
X: 43.728096
Y: 19.688616

Možete preuzeti ove koordinate i Vaš GPS uređaj će Vas dovesti tačno do Zlatibor Apartmana Vidik.

Zlatibor Apartmani Vidik - Specijalni popusti
popusti
od 5% do 20%
  • 20% popusta za uplatu od 15-21 dan unapred
  • 15% popusta za uplatu od 8-14 dan unapred
  • 10% popusta za uplatu od 5-7 dan unapred
  • 5% popusta za uplatu na dan dolaska
Zlatibor Apartmani Vidik - Sezona otvaranja
LETNJA: mart - oktobar
ZIMSKA: novembar - feb.

Zlatibor Apartmani Vidik su otvoreni za turiste u toku cele godine, a posebno su aktuelne letnja i zimska sezona. Za posetioce je specijalno atraktivan doček Nove godine.

Evropske veverice na Zlatiboru

10.12.2012

Evropske veverice su dugacke od 19 do 23 centimetara, dok je rep dugacak 15-20 centimetara. Težina tela iznosi od 250 do 340 grama.

zlatibor-veverica.JPG

Opis


Evropske veverice su dugacke od 19 do 23 centimetara, dok je rep dugacak 15-20 centimetara. Težina tela iznosi od 250 do 340 grama. Polni dimorfizamnije prisutan, a mužjaci i ženke su iste velicine. Nešto je manja od sive veverice koja je dugacka od 25 do 30 cm, a teži od 400 do 800 grama. Veruje se da dugacak rep ima ulogu u održavanju ravnoteže i održavanju pravca veverice pri skakanju od drveta do drveta.

Boja krzna varira od crne do crvene. Stomak je krem bele boje. Dva puta godišnje menjaju krzno; leti je tanje a zimi deblje i tamnije. Izmedu avgusta i novembra im se takode pojavljuju veliki cuperci na ušima, po kojima se ova vrsta veverica razlikuje od drugih.

Kao i druge arborealne veverice, i evropske imaju oštre, iskrivljene kandže, pomocu kojih se pentraju po drvecu.

Razmnožavanje i smrtnost

Parenje traje kasno u zimu, tokom februara i marta, i leti izmedu juna i jula. Ženka jednom godišnje donese na svet dva okota. Oko tri ili cetiri mladih se nalazi u jednom okotu, iako i do šest može da se rodi. Ženka je bremenita 38-39 dana. Mladuncad se radaju slepi, gluvi i skroz zavise od majke. Na rodenju su teški izmedu 10 i 15 grama. Jedino se ženka brine o potomstvu. Nakon 21 dan dobijaju dlaku, oci i uši im se otvaraju nakon tri do cetiri nedelje, a svi zubi su razvijeni kada napune 42 dana. Cvrstu hranu mogu da jedu nakon 40 dana i od tada su spremni da napuste gnezdo u potrazi za hranom. Medutim, sisaju sve dok ne napune 10 nedelja.

Tokom parenja, mužjak utvrduje da li je ženka „u teranju" po mirisu kojeg one ostavljaju za sobom. Iako nema udvaranja, mužjak ce pratiti i vijati ženku ceo jedan sat kako bi se parili. Obicno više mužjaka vija istu ženku, sve dok se dominantni najveci mužjak ne pari s njom. Mužjaci i ženke se pare nekoliko puta sa razlicitim partnerima. Krupnije ženke, prosecno, radaju više mladih. Ako je hrana u oskudici, ženke su u stanju da odlože svoj okot. Ženka svoj prvi okot rada u svojoj drugoj godini života.

Prosecan životni vek evropske veverice je tri godine, iako individualne jedinke mogu poživeti do sedam, a u zatoceništvu do deset godina. Opstanak veverica je uslovljen u odnosu na dostupljenost semenki sa drveca u jesen i zimu. Prosecno, 75% do 85% mladih veverica izgine tokom svoje prve zime, a smrtnost je približna 50% tokom naredne zime.

Ekologija i ponašanje

Evropske veverice žive u zimzelenim šumama i prave gnezda sastavljenih od grancica, lišca, kore drveta i mahovine precnika 25 do 30 cm. Kao gnezdo koriste i šupljine u drvetu i gnezda od detlica. Ove veverice žive samostalno i nerado dele hranu sa ostalim vevericama. Medutim, zimi, nekoliko veverica deli isto gnezdo kako bi se ugrejali. Iako mužjaci nisu nužno dominantiji nad ženkama, njihova dominacija se zasniva na njihovoj velicini i velicini teritorije i starosti u odnosu na ostale jedinke.[4]

Evropske veverice se prvenstveno hrane semenjem šišarki, a mogu da jedu i gljive, pticja jaja, bobice i mladice grana. Cesto uklone koru drveta kako bi došli do biljnog soka. Izmedu 60% i 80% svog aktivnog vremena provedu u ishrani i traganju za hranom. Cak skupljaju pecurke i suše ih u šupljini drveca.[5] Tokom oskudice, veverice hranu zakopavaju u rupe na tlu ili je skladište na tajnom mestu. Iako evropske veverice zapamte gde su sakrile hranu, njihova orijentaciona memorija je manje precizna i trajnija nego kod sive veverice[6]. Zbog toga, one moraju da traže tu sakrivenu hranu, a nekad ih nikad ni ne pronadu. Teritorije hranjenja se preklapaju kod evropskih veverica.

Aktivne su u jutro i u kasno poslepodne do uvece. Tokom dana obicno miruju u svojim gnezdima, izbegavajuci toplotu i ptice grabljivice koje vrebaju u to vreme. Tokom zime, ako je vreme veoma hladno, one ce ceo dan provesti u gnezdu.

Arborealne grabljivice ukljucuju omanje sisare kao što su kuna zlatica, divlja macka i hermelin koje se hrane mladima u gnezdu. Od ptica, to su sove i jastrebovi koji takode love ove veverice. ride lisice, psi i macke vrebaju veverice dok borave na tlu.

Status

Evropska veverica je zašticena u skoro celoj Evropi. Na IUCN Crvenoj listi je svrstana u kategoriju NT (Niži stepen opasnosti - skoro ugroženi takson). U krajevima gde su rojne populacije veverica, love je zbog krzna. U Velikoj Britaniji, broj evropskih veverica je drasticno opao - veruje se da ispod 140.000 jedinki tamo živi[7], dok je od tog broja približno 85% u Škotskoj. Ishod ove ekološke krize je uvodenje severnoamericke sive veverice (Sciurus carolinensis) i smanjenje prirodnog staništa.

Postoji nekoliko razloga zbog cega siva ugrožava opstanak evropske veverice: siva veverica lako može da svari žireve, dok evropska ne može; siva prenosi zarazu zvanu vevericji parapoksvirus koja ima fatalne posledice po evropske veverice; kada se evropske veverice dovedu pod pritisak, nisu u stanju da se razmnožavaju tako cesto.


Podvrste

Opisano je preko 40 podvrsta evropskih veverica, dok je status nekih podvrsta neizvestan. Sidorovic (Sidorowicz 1971)[8][9] prepoznaje 16 podvrsta, ova podela i služi kao osnovna klasifikacija vrste.

Izvor: Wikipedia